Mis või kes teeb pilti?

Käesoleva postitusega ei esinda ma vaid enda mõtteid vaid ka kogutud mõtteavaldusi fotograafia ning fotograafi ameti kohta.

Minult tihti küsitakse küsimusi töö, hinnakujunduse ja ameti kohta. Mis kaameraga pildistad, kus stuudios, mis parameetritega jne

Kujutlege korraks oma mõtetes situatsiooni, et viite seltskonnapidudele alati oma kooki. Seda, mis paljudele väga meeldib, mille retsepti naised püüavad välja peilida. Milline maitse, tekstuur, mahlasus, välimus. Keegi ei küsiks Sinult, et mis ahju Sa kasutad, see teeb tõesti häid kooke, ega ju?
Või näiteks ei küsita automehaanikult tema võtmete või kruvikeerajate kohta, mis auto korda teevad. Seal on ka alati rohkem teadmisi, nippe, nõkse ning kogemust.
Üks aeg sessiooni broneerimisest kuni valmispiltideni võtab aega keskmiselt kuu aega.
Sessiooni häälestus, läbirääkimised klientidega nende visioonide, mõtete ja eripära osas on alati esimene veerandik tulemusest.
Järgmise veerandiku hõivab võttekoha ettevalmistus stuudios, õues varasemalt kohtade läbi jalutamine ja analüüs.
Kolmas veerandik on pildistamisprotsess ise, kus jälgitakse tuhandeid nüansse, kliendi sisse-elamist, juhendamist, kvaliteeti. Tihti ka vaja pinged ja ärevus maandada, et piltidel poleks klient väga pinges ja hiljem endale tundmatu, otsest tagasisidet ning pildianalüüsi.
Võttenurgad, valgus, iso, säri, ava, teravus ja kõik muu, mis teevad pildi sellel hetkel toimivaks.
Viimane veerandik on piltide sortimine, valimine ja töötlusprotsess. Piltide üleandmine, tagasiside ning erandjuhtudel ka probleemide lahendamine.
Kujutlege siis aega, mis sellele koguprotsessile kulub ja kui suurt osa kannab sellest kaamera?
Kaamera on töövahend, mille kasutusoskus oleneb teadmistest ja kindlasti kogemustest.
Oluline on ka ju pildistatav objekt…kui informeeritud on tema kogu protsessist, mida peab teadma tema jaoks olulisimast osast ehk pildistamisest.
Seniks tegelevad fotograafid lõputult õppimise, uurimise ja “googeldamisega” ,et toota kliendi jaoks parim tulemus. Nad panevad kogu oma mõtte- ja kogemustepagasi Teie sessioonile, tehes tööd kirega ja pühendumusega.
Ja kes ei sooviks maitsta seda magusat vastupandamatut “kooki” 🙂
Ma annan jätkuvalt ka tulevikus endast kõik ja rohkemgi, et saada seda mõnusat tänulikku naeratust, kui kliendile plaadi tema ilusatest hetkedest sessioonilt üle annan.
Allpool pildil üks vahva fotograaf jälgimas ja klõpsimas üht pulma ilupildistamist, mille pilte võite peagi ühes postituses näha 🙂