Soovitused pildistamiseks.

Ideid ja valikuid pildistamise jaoks on erinevaid. Perekonna soovidest  lähtuvalt ei saa ükski neist olla vale. Julgelt tutvusta oma visioone fotograafile, need on oodatud.

Palun kõigil tulla sessioonile tervena! Ka nohu on erinevates faasides nakkav ning fotograafi töölt kõrvale jäämine haigestumise tõttu teeb keeruliseks kõik ajakriitilisemad fotosessioonid.

Kõhubeebi sessioon

Rasedus on naise elus haruldane ja eriline aeg. Aja broneerimisel arvesta, et  sünnituse tähtaeg poleks liiga lähedal. Muidu võib juhtuda kurb tõsiasi, et  ilmakodanik on pildisessiooni ajaks juba sündinud ja  pilte tagantjärgi enam teha ei saagi (kurb piltide, mitte beebi pärast). Tavaliselt on suurepärane aeg pilte teha 32-36 rasedusnädalal, kõht on juba ilus ümar ja poseerida mugavam. Kaasa võib võtta lemmikriided, valmisostetud kaisukaru, tulevase(ste) beebi(de) papud vmt. Kui soovid pilte paljast kõhust, proovi riietuse osas valida pükse, mis ei toetu kõhule, et vältida värvlijälgi kõhul.  Kui teed eeltööd veebis pilte sirvides ja tekib ideid, võta need kindlasti kaasa või saada emailiga paar päeva enne sessiooni fotograafile, siis on aega mõtted läbi planeerida ja pildistada. Lisaks on mõningaid kleite (roosasid, siniseid, valgeid) ja lillevöösid ning pärg. Kui on soovi kasutada stuudios olevat, soovitaksin ihuvärvi pesu kaasa võtta.

Vastsündinu sessioon

Parim vanus vastsündinu pildistamiseks on 5-10 elupäev. Sessioon toimub vastsündinu elurütmis, lubades aega söömiseks, rahulikuks uneks ilusate piltide heaks!  Mõningad võtteid võivad tulla ka paljalt, kasutan mähkmetel püksikesi, kombesid ja bodisid,  kindlasti tasub kaasa võtta mõni lemmikkomplekt ja  mütsike ning päevatekk, et beebi pooside muutmise ajal soojas oleks. Beebi võiks saabudes mitte väga kitsalt riietatud olla, tasub vältida üle pea tõmmatavaid riideid ja nende asemele eelistada eest lahtikäivaid variante. Ideaalne on näiteks tudukombe trukkidega. See on oluline, et beebit lahtiriietamisega liialt ei häiriks. Enne pildistama asumist on hea kui beebi sööb veel stuudios esmalt kõhu täis ja kui vähegi võimalik, annab parema une ikka see, kui beebi on olnud vähemalt tunnikese enne saabumist ärkvel olnud. Kogu sessioon käib rahulikult beebi enda tempo järgi. Kuigi peamiselt fokusseerime beebile, siis mõned pildid teeme kindlasti ka emme-issiga ja õdede-vendadega. Selleks palun pereliikmetel võimalusel kaasa võtta sarnases toonis pluusid (must, valge, beez jne). Musta puhul eelistaks pikemaid varrukaid.
Kuigi mitmed lapsevanemad on otsustanud esimesel elukuul lutti vältida, siis erakorraline luti kasutamine on nii mõnedki sessioonid päästnud või paremuse poole pööranud. Seega palun igaksjuhuks võtta sessioonile ka lutt kaasa (lapsevanemal on selles küsimuses otsus). Ka lisapiim, kui seda on koju varutud, aitab võimalusel beebi kõhu paremini täis saada, et sessioonil see tühi kõht muret ei teeks.
Imetavatel emadel soovitan hommikukohvi pildistamise päeval vahele jätta. Kogemus on näidanud, et uni kipub siis beebil magusam olema.PS! Kindlasti võid igaks juhuks võtta kaasa endale varuriided, snäkke ja juua ning lapsele mähkmed, puhastuslapid.

Laste ja peresessionid

Jälgi stuudioaja valikul oma laste päevarütmi. Õnnestunud sessiooni eelduseks on nendepoolne valmisolek. Suurepärases tujus on puhanud, söönud ja kuiv laps. Võta igaks juhuks kaasa lapsele kerget toidupala, mis tüdinud last lohutab ja talle energiat annab. Tihti lapsed võivad karta võõraid. Fotograaf arvestab sellega, kuid ekstreemsemal juhul aita ka teda lapsega kontakti saamisel. Kui lapsel on lemmikmängud, laulud või tegevused, ära häbene neid kaasa tuua. Paljud vanemad on lapse foonil tantsima saanud mobiiltelefonist kõlava lapse lemmiklooga 🙂

Väikeste laste puhul on jonn ja trots stuudios üsna kergelt  tulema, seetõttu soovitan tihti vanematel pigem esimene pool päevast valida. Lapsed väsivad kiire tempo juures üsna ruttu, kuigi püüame vaheldusi luua ja uusi põnevusi pakkuda. Kogemus on näidanud, et kiirustamistele, tagantsundimistele ja pidevale keelamisele järgneb lapsepoolne trots kõige toimuva vastu. Anna lapsele võimalus harjuda, häälesta last varasemalt positiivseks sündmuseks – fotosessioon võiks olla siiski erilisem sündmus, mil vanematele preemiaks pildid, lastele lahedad emotsioonid ja keerulisemal juhul ka hilisem lemmiksöök, -pala või tegevus.

Palun jälgi ka ise, et lapse nägu oleks puhas. Lähivõtetel jäävad toidujäljed suul ja mustad ninaalused eriti häirima. Niisked salvrätid on siinjuures kindlasti abiks.

Riietus

Parim valik on alati riietus, milles tahad jääda pildile, tunda end hästi, ilusana ja värskena. Mugavus on väga tähtis – pitsitav ning sooniv riideese reedab kandja pildil kiiresti, poseerimise võimalused on ka piiratud.
Soovituslik on järgida kõigi pildistatavate osas üht stiili – lähedased värvid, sarnased mustrid (kudum, triiksärk, siid) ja toonid. See tavaliselt tagab pildi harmoonia ning keegi konkreetselt ei hakka domineerima (kui seda ei soovita just taodelda). Suured mustid, kirjad ning firmalogod on seljas vahvad, kuid ei pruugi tagada pildi ajatu sobivuse ning tõmbavad tähelepanu pildistatavalt. Erinevaid riideid kaasa tuues püüa värvide osas vaheldust tuua. Kolm erineva lõikega, kuid sama tooni särki ei pruugi Sulle soovitud vaheldust piltidele tuua. NB! Pööra tähelepanu ka detailidele! Stuudiopildistamisel  võiks kõigil jalas olla üht värvi sokid või olla seal paljajalu, mida lapsed naudivad kindlasti paremini.  Stuudios on võimalik olla vahetusjalanõudes, sel juhul olgu jalanõud puhtad (põrandal roomavad vaheal ka beebid) ja ei tohiks jätta põrandale kriime / jutte!

Lapsele stuudiosse tasub kaasa võtta maksimaalselt 3 kostüümi sõltuvalt keerukusest ning lapse vanusest. Vanemal on kergem, kui vahetada pealisriideid ning sukkpüksid ja kitsad, lapsele vahetamisel ebameeldivad riided, jääksid samaks. Kindlasti võib proovida lahedaid mütse, peapaelu ning miks mitte poistele issidele lipse.

Aksessuaarid

Kui lapsel on mingi lemmikese – müts, rätik või kaisuloom, tooge kindlasti see kaasa!  See on pisikesele suur aare, mida aastate pärast armas pildil meenutada.  Vastsündinutel ja beebidel võib kaasa tuua nende kerge tekikese (pehmest karvasest fliisist, heegeldatud, fliisist vmt), mütse, luti, kõrinaid. Teki sisse saab neid mähkida soojenema ja nii tunnevad nad end ka turvaliselt. Käsitöö ise annab alati pildile vahvaid kauneid mustreid ja  erakordsust. Ka kaisuloom mõõdupuuks pildile kaasa tuua on täitsa vahva.

Värvid

Igale inimesele sobivad erinevad värvid. Kappi vaadates näed domineerivat värvi – see ilmselt on  mugavaim. Seda tasub ka kanda – muidu võid pildil endale üllatuseks täiesti võõras tunduda. Lastele sobivad alati erksamad rõõmsad värvid 🙂 Üldiselt olen täheldanud, et läbiv toon pere riietuses (ema kleit, lapse pluus, isa lips vmt. töötavad väga efektselt.
Nahatoonile kontrastne värv töötab hästi  figuuri esiletoomise osas. Pikitriibud teevad pikemaks, horisontaalsed triibud laiemaks.
Kui täpselt värve otsida, siis pigem oleks olulisem juuksevärvi ning silmavärvidega sobivad toonid.

Meik

Täiusliku tulemuse annab korralik fotomeik. See ei tähenda et jumestatakse tundmatuseni vaid rõhutatakse olulisi näojooni mis stuudiovalguse käes kaoksid ning nägu muutub lamedaks. Kasutatud värvid lähtuvad riietusest ning kuna 40% värvidest kaob stuudiovalguses, alguses võib veidi ehmatada meigi enda tugevus (stuudios pildistamiseks kindlasti matt meigipõhi).  Kui siiski soovite ise kodus teha, palun arvestada, et stuudiovalgus on suhtelielt ere ja paljastav, mistõttu meik tasub teha tugevam igapäevasest. Silmale lainerijoon, ripsmetušš, huuleläige ning  jumestuskreem+põsepuna on vajalikud. Hiljem võib fotograafile märkida ära ebameeldivaid sünnimärke, mida muidu pildil ei töödelda.

NB! Kui tullakse stuudiosse meikimata ja seda teenust eelnevalt ei tellita, võtab fotograaf arvesse, et on soovitud pildil olla naturaalne ning täiendavat töötlust ei lisandu!

Kui soovid fotosessiooni juurde tellida meigiteenust, anna sellest broneeringu tegemise hetkel teada. Kindlasti saab fotograaf ka kogemusest soovitada meigiteenust pakkuvaid salonge, keda enne sessiooni ise külastada saate või meigiteenust stuudios kasutada sessiooni eel.